Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Animate-logo-source_Tekengebied-1
4.88
(8 Ratings)

al-Qaidah al-Nuraniyyah module 1

Categorieën: Arabisch, Qira-ah, Zelfstudie
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

Altijd de Quran willen leren lezen met Tajwid? Of wil je je uitspraak en skills verbeteren als docent?

Dan heb je geluk! Met een professionele vakrecitant zul je de eerste module behandelen vanuit al-Qaidah al-Nuraniyyah. Deze online module richt zich op herkenning van de letters en uitspraak. Er wordt veel focus gelegd om de uitspraak met Tajwid.

Wat kun je verwachten in deze module?
In deze cursus focussen we op de volgende twee zaken:

 1. het Arabische schrift herkennen en lezen, en
 2. het juist uitspreken daarvan namelijk met Tajwid.


Hierin zullen ook de klinkertekens aan bod komen en de éénletterige woorden. Omdat de focus ligt op de uitspraak in deze cursus, gaan we veel oefeningen doen wat tijd inneemt. Het boek wordt anders onderwezen, volgens het model Sh. al-Qurraa Qari Khari Muhammad Chisti de directe student van Sh al-Hosary rh.

Onder begeleiding van een vakrecitant van Al-Azhar zul je het boek al-Qaidah al-Nuraniyyah uitwerken. Je zult hierbij een stappenplan, vele tips en adviezen krijgen van een ervaren docent die jarenlang ervaring heeft in het onderwijzen van Tajwid. De uitspraken die je aangeleerd krijgt zijn de officiële uitspraken zoals vakkundige recitanten dat uitspreken. Wat uniek is, is dat je tijdens de cursus al begint met je basistheorie Tajwid, maar vergis je niet, je zult het boek van kaft tot kaft met Tajwid uitspreken. Het is daarom ook geschikt voor al Arabisch lezenden of docenten die hun uitspraak willen verfijnen. Omdat de cursus zo vakkundig wordt uitgelegd en er zo een enorme focus ligt op praktijk van de juiste uitspraak, wordt de cursus in 3 modulen opgedeeld. Je zult in deze cursus de eerste module krijgen tot en met les 6. Tijdens de cursus heb je de mogelijkheid om vragen te stellen die voor je beantwoord worden. Door middel van Quizzen zal je kennis getoets worden en bij een goed resultaat ontvang je een certificaat van ons.

Wanneer iemand vanaf het begin de juiste uitspraken te horen krijgt en aanleert, zal het reciteren van de Quran met Tajwid een logisch gevolg zijn en dus makkelijker. Je zult hierdoor veel tijd besparen die je anders kwijt zou raken aan het corrigeren en aanpassen. Deze cursus is daarom uniek in zijn soort en must voor elke beginner, kind, ouder of docent die de Quran juist wilt leren reciteren of onderwijzen. Omdat we willen dat iedereen toegang heeft tot de Quran, is de cursus en het e-book volledig gratis. Wacht niet langer en begin met je reis door de Quran.

Waarom dit leren?
De Quran lezen we in de vijfdagelijkse gebeden. Dit is verplicht. Het is ook verplicht om de Quran juist te reciteren. De nobele Profeet Muhammad ﷺ gaf blijde tijding over hen die zich inspannen om de Quran te leren: 

“De beste onder jullie zijn degenen die de Quran leren en onderwijzen.” 

Hieronder valt ook het gebod van het juist uitspreken van de Quran in. Alleen het juist oplezen van de Quran kan pas wanneer je het schrift kunt lezen, en het juist uitspreken kan pas als je de juiste geluiden hoort en nadoet.

Hoeveel kost dit?
Het leren en onderwijzen van de islam is een aanbidding en daarom gratis* zoals dat ook was in de tijd van de Profeet vrede zij met hem.

Toon meer

Wat wil je leren?

 • Je leert de Arabische letters en woorden herkennen
 • Je leert het uitspreken met vakkundige Tajwid
 • Je krijgt adviezen om beter te lezen

Over de instructeur

Mohamed Yaseen Khan al-Azhari
Islamitische onderzoeker en Ingenieur
Gestudeerd aan al-Azhar universiteit, Jamia Amjadia en al-Jamiatul Ashrafia. Zijn expertise is op het gebied van ʿIlm al-Kalām, Qirā-ah (10-stijlen Shaṭibiyyah en Ṭayyibah), Rasm, Fiqh, Ḥadith en Iftaāˈ. Hij heeft zijn Iftaāˈ studie aan de Al-Azhar universiteit gedaan en verricht zijn werkzaamheden als moeftie en ingenieur. Hij is een cum laude afgestudeerde werktuigbouwer (TH-Rijswijk) en heeft daarnaast Materiaalkunde op de TU Delft gestudeerd (MSE).

Cursus curriculum

Introductie
Wat kun je verwachten in dit vak? Welke boeken gebruiken we? Welk systeem wordt er gebruikt? Wie is je leraar voor dit vak? En belangrijk wat heb je aan dit vak en wat zijn hiervan de voortreffelijkheden. In deze introductie krijg je antwoord op je vragen.

 • 36:00
 • Hoe stel je een vraag?
  01:18
 • Toets over de introductie
 • Voortreffelijkheid van het leren van de Quran
  15:29
 • Toets over de voortreffelijkheid

Herkenning van de letters
In dit hoofdstuk leer je hoe je de letters kunt herkennen, hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden en hoe elk van ze juist uitgesproken moeten worden met Tajwid. Doe extra je best omdat dit het fundament is voor de rest van het boek.

 • Les 01 – Alfabetletters
  41:52
 • Toets over alfabetletters
 • Les 02 deel 1 – Samenstellingen
  54:17
 • Les 02 deel 2 – Samenstellingen
  39:24
 • Les 02 deel 3 – Samenstellingen
  01:00:11
 • Les 02 deel 4 – Samenstellingen
  51:58
 • Toets over samenstellingen

De éénletterige woorden
Leer de juiste lengte en uitspraak van de éénletterige woorden. Herhaal deze les omdat het een moeilijke les is.

 • Les 03 – Eénletterige woorden
  21:28
 • Toets over de eenletterige woorden

De klinkertekens en klanken
In deze hoofdstuk maak je kennis met de klinkertekens waardoor letters een andere uitgang kunnen hebben.

 • Les 04 deel 1 – al-Mutaharrikah
  57:05
 • Les 04 deel 2 – al-Mutaharrikah
  23:12
 • Toets over de Harakaat

De Munawwanah Tanwien
In deze les maak je kennis met een belangrijke teken: de Tanwien. Je herkent hierbij hoe je het kunt herkennen en moet uitspreken.

 • Les 05 – al-Munawwanah
  43:06
 • Toets over de Tanwien

Herhaling en eindoefening
In deze lessen komen alle voorgaande lessen bijeen en kun je al je focus leggen op of je alles begreep en correct uitspreekt.

 • Les 06 – Eindoefening deel 1
  47:24
 • Les 06 – Eindoefening deel 2
  27:01
 • Eindtoets module 1

Afronding module 1
Je krijgt uitleg hoe je nu verder moet na de eerste module afgerond te hebben. Hoe je het certificaat kunt downloaden en gebruiken voor de aankomende module en mogelijkheid voor een 1-op-1 overhoring.

 • Les 06 – Afronding instructies en uitleg
  14:59
 • Download certificaat
  06:18

Student Ratings & Reviews

4.9
Totaal 8 waarderingen
5
7 Ratings
4
1 Rating
3
0 Rating
2
0 Rating
1
0 Rating
WW
1 week geleden
Erg veel opgestoken van de lessen! Bedankt! Moge Allah jullie belonen voor de moeite die jullie steken in de lessen.
Shaida Dietvorst
4 weken geleden
Subhan’Allah de eerste module afgerond en veel geleerd!
FL
1 maand geleden
.
KD
1 maand geleden
Heel duidelijk en overzichtelijk
IK
2 maanden geleden
Assalaam wa alajkum, ik vind deze cursus erg goed, uitleg is uitstekend. Met veel liefde opgezet. Ik ben een gevorderde en ben me steeds aan het verbeteren. Met deze cursus heb ik nu enkele fouten van mij weer hersteld, subhaan Allah
HI
2 maanden geleden
Heel zuiver en zeker leerzaam.
MK
3 maanden geleden
salem aleikoum..heel erg fijne cursus heb er veel aan gehad .. in sha allah in de toekomst komen er meer .. moge allah swt julie belonen
MH
3 maanden geleden
Moge Allah iedereen die heeft gewerkt om dit mogelijk te maken rijkelijk belonen in het wereldse leven en in het hiernamaals.

© Stichting al-Husayn – Alle rechten voorbehouden

Mis niets !

Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen en boeken in de islam. Zo mis je niets!