Jouw plek om kundig te worden in de Qur’ān.

Animate-logo-source_Tekengebied-1

al-Qaidah al-Nuraniyyah module 2

Categorieën: Arabisch, Qira-ah, Zelfstudie
Verlanglijst Delen
Deel cursus
Pagina link
Deel op social media

Over cursus

In de vorige module heb je de letters leren herkennen en juist uitspreken. In deze tweede module gaan we meer aan de slag met het toepassen van basisregels van Tajwid. Aan het einde van de module zul je in staat zijn om bijna hele zinnen van de Quran te reciteren met Tajwid!

Wat kun je verwachten in deze module?
Je krijgt per les uitleg over de Tajwidregels met een voorbeeld. Je hoort hierbij hoe het juist uitgesproken moet worden. Je zult de oefeningen doen om het te praktiseren. Je krijgt daarnaast handige adviezen en tips om de regel goed toe te passen. Hierin komen dus hele woorden en zinnen van de Quran die met Tajwid gelezen moeten worden. We doen dit stap voor stap, met veel oefeningen en duidelijke uitleg. Je krijgt de volgende onderwerpen uitgelegd:

 • de Madd en haar lengte;
 • de Waqf in de praktijk;
 • de Qalqalah, Safier, Musta’liyah en nog veel meer;
 • Je zult bijna hele zinnen lezen van de Quran.


Tijdens deze cursus krijg je toegang tot het e-book. Het boek wordt onderwezen volgens het model Sh. al-Qurraa Qari Khari Muhammad Chisti de directe student van Sh al-Hosary rh. Onder begeleiding van een vakrecitant van Al-Azhar zul je het boek al-Qaidah al-Nuraniyyah uitwerken. Je zult hierbij een stappenplan, vele tips en adviezen krijgen van een ervaren docent die jarenlang ervaring heeft in het onderwijzen van Tajwid. De uitspraken die je aangeleerd krijgt zijn de officiële uitspraken zoals vakkundige recitanten dat uitspreken. Het is daarom ook geschikt voor al Arabisch lezenden of docenten die hun uitspraak willen verfijnen. Omdat de cursus zo vakkundig wordt uitgelegd en er zo een enorme focus ligt op praktijk van de juiste uitspraak, krijg je het verdeeld over meerdere lessen. Tijdens de cursus heb je de mogelijkheid om vragen te stellen die voor je beantwoord worden. Door Quizzen zal je kennis getoets worden en bij een goed resultaat ontvang je een certificaat van ons. 

Waarom dit leren?
De Quran lezen we in de vijfdagelijkse gebeden. Dit is verplicht. Het is ook verplicht om de Quran juist te reciteren. De nobele Profeet Muhammad ﷺ gaf blijde tijding over hen die zich inspannen om de Quran te leren: “De beste onder jullie zijn degenen die de Quran leren en onderwijzen.” Hieronder valt ook het gebod van het juist uitspreken van de Quran in. Alleen al hierom is het verplicht voor iedereen om dit vak te leren om onze gebeden en recitatie correct te houden.

Hoeveel kost dit?
Het leren en onderwijzen van de islam is een aanbidding en daarom gratis* zoals dat ook was in de tijd van de Profeet vrede zij met hem.

Toon meer

Wat wil je leren?

 • Je kunt bijna hele zinnen van de de Quran oplezen
 • Je leert het uitspreken met vakkundige Tajwid
 • Je krijgt adviezen om beter te lezen

Over de instructeur

Mohamed Yaseen Khan al-Azhari
Islamitische onderzoeker en Ingenieur
Gestudeerd aan al-Azhar universiteit, Jamia Amjadia en al-Jamiatul Ashrafia. Zijn expertise is op het gebied van ʿIlm al-Kalām, Qirā-ah (10-stijlen Shaṭibiyyah en Ṭayyibah), Rasm, Fiqh, Ḥadith en Iftaāˈ. Hij heeft zijn Iftaāˈ studie aan de Al-Azhar universiteit gedaan en verricht zijn werkzaamheden als moeftie en ingenieur. Hij is een cum laude afgestudeerde werktuigbouwer (TH-Rijswijk) en heeft daarnaast Materiaalkunde op de TU Delft gestudeerd (MSE).

Cursus curriculum

Introductie
Wat kun je verwachten in dit vak? Welke boeken gebruiken we? Welk systeem wordt er gebruikt? Wie is je leraar voor dit vak? En belangrijk wat heb je aan dit vak en wat zijn hiervan de voortreffelijkheden. In deze introductie krijg je antwoord op je vragen.

De Madd en Lien
Je zult hierin kennis maken met de verlengingen van de Harakaat en hoe deze worden opgeschreven in de Quran. Daarnaast komt de Lien constructie aan bod welke lijkt op een Madd maar dat niet is.

 • Les 07 – De verstopte Madd
  50:16
 • Les 08 – De geschreven Madd
  01:01:48
 • Les 08 – De Lien letters
  32:39
 • Toets over de Madd en Lien

De lange Madd en Waqf
Je zult in deze les leren over de lange Madd en hoe lang dat moet zijn. Ook zal kort uitgelegd worden hoe je kunt stoppen op het einde van een woord.

 • Les 09 – De lange Madd en Waqf
  01:03:11
 • Toets over de lange Madd en Waqf

De Qalqalah, Safier en Musta’liyah
Dit is een van de belangrijkste lessen om je uitspraak te verfijnen: De sukun situatie. Hierin zul je ook de eigenschappen Qalqalah, Safier en Musta'liyah uitgelegd krijgen en toepassen.

De Ghunnah, Ikhfa, Saktah en Imalah
In deze lessen zul je eindelijk leren wanneer en waar je een Ghunnah of Ikhfa moet toepassen, en belangrijker hoe deze klinken. Daarnaast zal kort de Saktah en Imalah behandeld worden.

 • Les 11A – De Ghunnah en Ikhfa
  01:01:42
 • Les 11B – De Waqf, Saktah en Imalah
  01:05:48
 • Les 11C – De extra lange Madd
  43:24
 • Toets over de voorgaande lessen

Afronding module 2
Je krijgt uitleg hoe je nu verder moet na de tweede module afgerond te hebben. Hoe je het certificaat kunt downloaden en gebruiken.

 • De afronding en uitleg
  15:56
 • Download certificaat
  00:00

Student Ratings & Reviews

Nog geen beoordeling
Nog geen beoordeling

© Stichting al-Husayn – Alle rechten voorbehouden

Mis niets !

Blijf op de hoogte van nieuwe cursussen en boeken in de islam. Zo mis je niets!